Theologiai kérdései, gondolatok , irások

Konkordátum

web_oldalra.png

                         irasok.jpg

        Amikor egy keresztény a konkordátumról ir.

Azt kell mondania, hogy a nevezet fogalom nem a theologia konkrét cikkejeihez  számolandó. De annak nagyon fontos meléklete.  

Tulajdonképpen ez  egy egyezmény. Amely a Konstantinuszi fordulatnak nevezet  ótörténeti eseményekhez köthető.. Amikor is a Római birodalom Konstaniusz császár személyében egyezséget kezdeményezet a korabeli keresztény gyülekezetek vezetőivel. Ez az egyezség aztán meg is köttetet  De.  ,Annak az árán ,hogy a nagyob létszámü gyülekezetek áttal használt ujszövetségi iratokat. Aztán beveték a kánonba, olyanokról volt szó hogy a János szerinti evengélium és igy tovább. A kisebb közösségek azztán perifériára kerültek.

De az egyezség nemcsak ezzel járt, hiszen ekkor lett a keresztényi vallás gyakorlat állam vallásá.

A történelmi Egyház ugy  komunikálja a kialakult helyzetet.  Van  egyezség  De az Álam és az Egyház külön van választva. Ám ha komolyab figyelmet forditunk arra hogy miféle feladatot lát ell az Egyház az Álamban.

Azt láthatjuk illetve idézük egy megboldogult Dr képzetségü theológus mondataival az alábiakat.

"A lelkek vizsgálata azért hogy, ujjá  alakitsuk , megváltoztassuk az embereket, akik reánk vannak bizva .Akik től füg az emberiség jövője"

A világi szóhasznáattal ezt ugy lehetne közölni .a gyónás és a  bünbánat gyakorlata  az Álam számára.Hatékony forásként áll rendelkezésre,A társadalom összefogásának  egyetértésének  bisztositására.

Kiemelten az  önérdek halyszolás miatti kötelezetség megkerülések , prevencióiban.

A döntéshozatali  hatalmi ágak számára közösségi támogatást bisztositot anno és bisztosit a mai napig.

És ez bizony nem keves.